https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl8ifr6n8004p09mja2gyaxlk/assets/13568958-l-och8b2.jpg

Mat & restauranger

Trinidad och Tobago har en rik matkultur med influenser från Afrika, Indien, Sydamerika och Europa. Ön har tillhört både fransmännen och britterna, samtidigt som många afrikaner och indier hjälpte till att bygga upp ön under kolonialiseringstiden – varför den lokala matkulturen påverkats från många olika håll och kanter. Vill du pröva på riktigt bra Kreolsk mat är Seahorse Inn (Grafton Beach Road) en restaurang med mycket mysig atmosfär och trevlig service.

Callaloo
Nationalrätten, som du inte får missa vid ett besök på Tobago, heter Callaloo och har sina rötter i västra Afrika. Callaloo är en bladgrönsak som tillagas. Den påminner om spenat men med större blad. Rätten tillagas med kokosmjölk och mjöl.

Street food
Annars är ”street food” vanligt på Tobago. Det vimlar av små skjul och stånd som serverar mat. Vanligt är rätter med fisk och skaldjur som haj eller räkor. Dessutom kan man få färska ostron i nästan vartenda gatuhörn. Även kyckling och fläsk är vanligt förekommande. Kryddningen är afrikansk eller indisk och maten är förhållandevis billig. Är du på Tobago är street food ett måste att testa, till exempel Curry krabba från Miss Trim's i Store Bay.

På morgonen äter man gärna Bake som är ett friterat bröd smaksatt med kokos och om man är lite småsugen på eftermiddagen kan man ofta bli serverad en tunnbrödssmörgås ur bakluckan på en bil.

I övrigt har restauranger och barer öppet till sent här och utöver de lokala specialiteterna finns det även gott om västerländska restauranger. Generellt sett är de lokala rätterna kryddstarka och nästan alla rätter har bönor eller ris som tillbehör. Hummer och krabba hör till specialiteterna och en hummer är mycket billigare här än hemma. Prisnivån är överlag något lägre på Tobago än hemma i Sverige.

På Scarborough market kan du också botanisera bland allt möjligt gott, t ex chokladpraliner gjorda på kakao från ön eller nyplockade "exotiska" frukter.

De flesta restaurangerna ligger i Crown Point, men missa inte Jemma's Seaview Kitchen i Speyside. En populär restaurang som är byggd uppe i ett stort mandelträd. Här äter man delikat hummer!

Cocktails
På Tobago passar tropiska cocktails utmärkt och ön är känd för sin rom. Den söta rommen kommer till sin rätt i en välkyld Mojito eller Caiprinha. De lokala ölerna heter Stag och Carib och är riktigt törstsläckande i värmen. Man har till och med ett begrepp som står för att koppla av med någon av ovanstående drycker; Liming. Vill du dricka romdrinkar med öborna ska du bege dig till The Shade i Bon Accord här kan man få både avslappnat barhäng och riktigt bra röj på dansgovlet beroende på vilken tid på dygnet man är där.

Dricks är inte inräknat i priset på restauranger och barer och det är kutym att lägga lite mer än tio procent extra på notan.

Kranvatten bör undvikas om man vill vara på den säkra sidan. Vatten på flaska finns att köpa överallt och är ganska billigt.