https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl8ifr6n8004p09mja2gyaxlk/assets/pexels-kenrick-baksh-5376665-uglhsm.jpeg

Byar

Tobago är en liten ö där de olika byarna i princip är sammanväxta. Var du än befinner dig på ön är det nära till den magiska regnskogen och de underbara stränderna.

Crown Point
Den vanligaste byn för turister är dock Crown Point. Crown Point ligger på den sydvästra delen av ön, väldigt nära flygplatsen. Här finner du de flesta av de största och mest populära hotellen på ön. Flygtrafiken är väldigt gles, så även om flygplatsen ligger intill byn så stör den inte. Crown Point är en liten by som domineras av hotellen och i princip all lokalinvånare arbetar med turistnäring. Direkt utanför byns lilla kärna finner man den tobagiska vardagen – vingliga plåtskjul, hönsflockar och betande kor på stora fält med palmer. Det hela är väldigt charmigt.

I Crown Point finner man även Store Bay som är en av öns mest kända sandstränder. Här blandas turismen med den lokala fiskenäringen och de vackra fiskebåtarna är härliga att ligga och titta på medan de skvalpar i bukten.

Generellt finner den badsugne de bästa byarna att bo i just på sydvästra Tobago. Här ligger de finaste stränderna och badparadisen och det är i princip den enda delen av ön som är platt. Överallt annars dominerar berg och skog.

Pigeon Point
Ungefär två kilometer norr om Crown Point finner man Pigeon Point. Pigeon Point erbjuder en av de längsta stränderna på Tobago. Stranden är öppen för offentligheten men det kostar en liten slant att ta sig in. Stranden erbjuder toaletter, solstolar och hyddor av palmblad för den som vill sitta i skugga. Sanden här är kritvit och det är väldigt långgrunt här vilket gör att stranden är extra lämplig för barnfamiljer. Det långgrunda vattnet gör även att det är badbart med höga temperaturer hela året. En bit ut från stranden ligger även ett korallrev som bryter vågorna och gör att strömningar och vågorna inte är så starka just här. För snorklaren är revet vackert och fullt av liv. Vid Pigeon Point finns även gott om restauranger av både lyxigare och enklare slag.

Scarborough 
Scarborough är Tobagos största ort och också öns administrativa centrum. Här är utbudet av butiker, caféer och restauranger större än på de andra orterna. Det bor ungefär 17 000 människor i Scarborough (ungefär som Ystad) och det är här färjan till och från Trinidad anlöper.

Charlotteville 
En pittoresk liten fiskeby med en underbar kritvit sandstrand. Här finns ett fåtal restauranger och några små pensionat. Letar man efter en sömnig liten by med mycket charm är det hit man ska bege sig.

Buccoo-revet
Ytterligare ett par kilometer norrut sträcker Buccoo-revet ut sig. Det är ett populärt utflyktsmål och om man inte snorklar eller dyker kan man undersöka det livliga revet från sightseeing-båtar med glasbotten som ger bra insyn bland korallerna. Höjdpunkten på utflykten är ofta den så kallade Nylonpoolen – ett område där det är runt en meter djupt vatten och fullt med kritvit korallsand på botten. Namnet Nylonpoolen sägs komma från ett besök av brittiska drottningen Elisabeth år 1966 då hon vid platsen sa ”Åh, det känns som nylon, så mjukt och varmt”.

Tobago erbjuder dock inte bara sol och bad. Här finner du även tropiska regnskogar och klippiga berg. Det är egentligen bara den västra sidan av ön som är platt och ordentligt utbyggda för klassiskt turistande. På de nordöstra delarna av Tobago är det ovanligt med asfalterade vägar och det finns nästan inga hotell. Däremot kan naturen vara värd en dagsutflykt. Den lilla ön är dock väldigt kuperad och utflyktsmål som ser närliggande ut på kartan kan ta en stund att nå. Att köra en mil kan ibland ta upp till en timme på de mest kuperade delarna av ön.

Mitten av ön utgörs av skogbeklädda bergstoppar och det finns inte så mycket att göra där, om man inte är ute på vandring eller kör rakt över ön på de slingriga bergsvägarna. Det kan vara bra att vara beredd på att skyltningen på ön är mer eller mindre obefintlig, så det kan vara lätt att hamna fel.